Morgenmad i sengen
Restitution

Den bedste restitution

Vidste du, at tommelfingerreglen for en sengs levetid er otte år, mens en topmadras kan holde i fire år? Du har måske lige købt en seng, du er rigtig glad for, eller vil du gerne forlænge din nuværende sengs liv. Så læs med her og få gode råd til, hvordan du kan give din seng et par ekstra leveår med enkelte tips og ordentlig vedligeholdelse.

Topmadras

En topmadras kan både skåne din seng og forbedre din søvn. Topmadrassen ligger ovenpå din almindelige madras, og den tager derfor det meste fugt og snavs. Det er praktisk, da det er langt nemmere at rengøre topmadrassen eller skifte den ud, hvis den er ved at være slidt. Du kan endda finde topmadrasser med et specielt betræk, som nemt kan vaskes, uden at du skal have gang i hele madrassen hver eneste gang. En god huskeregel er også, at når du alligevel lufter dynen og hovedpuden udenfor en gang imellem, så kan du snige topmadrassen med ud på tørrestativet.

En topmadras, dyner og puder bør vaskes en gang i kvartalet som minimum. Når du har vasket topmadrassen kan du vende den om, så det ikke er de samme steder, der hele tiden er under hård belastning. Du kan faktisk gøre det samme med hele din madras. På den måde beholder madrassen nemmere sin oprindelige form, hvis du bytter om på ben- og hovedenden hvert kvartal.

Sengetøj

Der er intet som følelsen af at lægge sig i en seng med nyt sengetøj. Og hvis du køber helt nyt sengetøj, er det endda som at give din seng et nyt look. Du kan med fordel også gå efter sengetøj, der har to forskellige sider, så du kan vende dynen og få et nyt look på sengen alt efter dit humør.

Sengetøjets levetid afhænger af, at du sørger for at vaske dit sengetøj hver 14. dag. Det kan virke som et stort projekt, men tænk på følelsen af at ligge i nyvasket sengetøj, når alt besværet er ovre. Og når du er i gang med at skifte sengetøj, kan du med fordel lige støvsuge madrassen, da der faktisk samler sig en hel del støv under topmadrassen og lagnet

Rengør dine ting

Oplever du, at det er svært at gøre madrassen rent, så er et godt husmodertrick at sprede et tyndt lag natron eller bagepulver ud på madrassen. Det skal ligge en time, og derefter kan du støvsuge laget af. Sørg for at være ekstra grundig med støvsugeren denne dag, så du får det hele med.  

Når du sover, afgiver du en masse fugt, som både sidder fast i din seng og dit indeklima. Derfor er det vigtig at du lader dyner og puder ligge og tørre efter du er stået op. Dynen skal gerne foldes ned mod fodenden, for at toppen af madrassen og overdelen af dynen kan tørre. Det er nemlig fra den øverste del af kroppen, at du frigiver mest fugt. Du kan for eksempel spise morgenmad eller tage et bad, inden du redder sengen. Hvis du har et sengetæppe, så er det også vigtigt, at du lader sengen og dyner tørre, inden du lægger det på.

Det er desuden en god ide at ryste dyner og puder hver dag – og gør det gerne ud af vinduet, da de afgiver en del støv.

Mængden af fugt vil også reduceres, hvis du lufter ud bare fem minutter hver morgen og aften. Det søger samtidig for, at du får et godt indeklima at sove i.